Bölüm hakkında genel kısa bilgi
Gazetecilik Bölümü lisans programının temel amacı; geleceğin gazetecileri olarak görülen öğrencileri, mesleki etik değerlere bağlı, toplumsal sorumluluk duygusuna sahip, basın ve ifade özgürlüklerinin savunucusu, toplumsal, ekonomik, kültürel ve siyasal sorunları analiz edebilme yeteneği ve bilgi birikimiyle donanmış bireyler olarak yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan müfredat programı; öğrencilere, haber toplama ve yazma süreci, röportaj, araştırma ve inceleme, araştırma gazeteciliği, gazete tasarımı, internet gazeteciliği ve radyo-televizyon gazeteciliği gibi çok çeşitli alanlarda uygulama yapma olanakları sunmaktadır.
Bölüm Olanakları
İletişim teknolojilerinde son yıllarda yaşanan hızlı gelişmeler, geleneksel gazetecilik anlayışıyla birlikte, uygulamalarını da değiştirmeye başlamıştır. Bu öngörü içerisinde bölümün ders programı sürekli güncellenmekte ve öğrencilerin gelecek ile ilgili beklentilerine uygun değişiklikler hızla uygulamaya sokulmaktadır. Örneğin; öğrencilere internet gazeteciliği ile masa-üstü yayıncılık gibi yeni teknolojiler kullanmayı gerektiren uzmanlıklar kazandırılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca, Gazetecilik Bölümü öğrencileri, özellikle mesleki derslerde edindikleri bilgileri, Fakülte’deki Barış için İletişim Araştırma Merkezi ile akademik araştırmalara ağırlık verildiği gibi, DAÜ-TV ile Bölümün uygulama gazetesi olan Gündem Gazetesi ve GündemNet internet gazetesinde uygulama olanağı bulmakta, söz konusu gazetelerin yayınlanmasını “öğrenci asistanı” görevini üstlenerek profesyonel deneyim ve eğitimleri için maddi bir destek de kazanmaktadırlar.
Öğretim / Öğrenim
Gazetecilik Bölümü; medya kuruluşlarına, çağdaş düşünceli, gözlemci, sorumlu, “araştırmacı gazeteci” adayları yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Bu amaç doğrultusunda düzenlenen ders programı çerçevesinde, derslerde verilen kuramsal bilgilerin yanı sıra, uygulama ağırlıklı bir eğitim de verilmektedir. Üniversite bünyesinde kurulan Medya Merkezi, Gazetecilik Bölümü öğrencilerine, günümüzün gazetecilik anlayışının gerektirdiği esneklik ve bütünsellik ile birden fazla medyaya yönelik haber hazırlama deneyimi kazandırmaktadır. Böylelikle, öğrencilerin çalışmaları, Gündem ve GündemNet gazetelerinin yanı sıra, Radyo Doğu Akdeniz ve DAÜ TV’de de değerlendirilmektedir. Ayrıca, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen öğrencilerle ve farklı akademik geleneklerden gelen öğretim elemanlarıyla çok-kültürlü bir akademik ortam sağlanmakta, burada verilen eğitim, habercilik gibi önemli ve etik sorumluluk gerektiren bir mesleğe hazırlanan öğrencilere, eğitimlerinin sonunda, farklı kültürleri tanıyarak dünyaya açık olma niteliğini kazanmış mezunlar olma ayrıcalığını sağlamaktadır.
Bölüm Aktiviteleri / Başarıları
Gazetecilik Bölümü’nü bitiren öğrenciler, yerel, ulusal ya da uluslararası alanda yayın yapan pek çok gazete ve dergide çalışabilecek niteliklerle mezun olmaktadırlar. Ülkesindeki ve uluslararası alandaki gelişmeleri yakından izleyerek değerlendiren, araştırmacı nitelikli, gazetecilik mesleğinin öneminin getirdiği sorumlulukla habercilik ve yayıncılık yapan, bunları en yeni teknolojileri kullanarak okuruna ulaştırabilen mezunlarımız, mevcut gazetecilik anlayışıyla, haber içeriklerinin niteliğinin değişmesine katkıda bulunmaya aday gazeteciler olarak yetiştirilmektedir. Fakülte bünyesindeki fotoğrafçılık atölyesinde ve Denizaltı Araştırma Merkezi’nde fotoğrafçılık yetenekleri geliştirebilirler. Öğrencilerimiz, mezuniyet projesi olarak çıkardıkları ve bütünüyle kendi emeklerinin ürünü olan bir gazete ile edindikleri gazetecilik anlayışının bir örneğini sergilemeye özendirilmektedirler. Ayrıca, Bölümün düzenli olarak çıkarmış olduğu Gündem Gazetesi ve online olarak yayımlanan GündemNet internet gazetesinde çalışarak pratiklerini geliştirme olanağına sahiptirler.
Kariyer Olanakları ve Mezunlarımız
Gazetecilik Bölümü öğrencileri, kendi alanlarında uzman yerli ve yabancı öğretim elemanlarından aldıkları derslerle kendilerini geleceğe en iyi biçimde hazırlama olanağına sahiptirler. Dolayısıyla Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan öğrenciler, yerel ve ulusal gazetelerde; haber muhabiri, spor muhabiri, foto muhabiri, fotoğraf editörü, genel yayın yönetmeni, yazı işleri sorumlusu, haber müdürü, haber koordinatörü, yayın koordinatörü, magazin haberleri sorumlusu, spor, dış haberler ya da ekonomi sorumlusu gibi görevlerde çalışabilirler. Mezunlar ayrıca radyo ve televizyon kuruluşlarında haber yayın ve yönetim görevlerini üstlenebilir, gazetelerin temsilci bürolarında ve hızla gelişen internet gazeteciliği sektöründe de çalışabilirler.
Program hakkında genel bilgi
Dört yıllık eğitim, temelde üç ayak üzerine oturtulmuştur: Bir yandan gazetecilik alanında teorik ve pratik bilgiler verilirken öte yandan eleştiri yeteneklerini geliştirmek amacıyla kendilerine teorik iletişim dersleri veriliyor. Bir de öğrencilere, genel eğitim çizgisinde, üniversite seçmeli dersleri olanağı tanınmaktadır. Özellikle son iki yılda, iletişim ve gazetecilik derslerine ağırlık verilmektedir. Bu arada, fotoğrafçılık zorunlu ve su altı fotoğrafçılığı seçmeli ders olarak veriliyor. Teorik dersler yanı sıra öğrencinin pratik bilgilerini geliştirecek olanaklar sağlanır. Saygın gazetelerden birinde yapılması gereken 40 günlük staj zorunludur. Son dönemde, her öğrencinin altı sayfalık bir gazete hazırlaması beklenmektedir. Gazetedeki bütün unsurların öğrencinin kendisine ait olması gereken ürün, bir jüri önünde savunulur. Jüri üyeleri, halen gazetede çalışan iki gazeteci ve iki de fakülte hocası ve ders hocasından oluşturulmaktadır.
Ders Programı
Gazetecilik Bölümü İçin sabık Müfredat-2010
Gazetecilik Bölümü İçin Yenilenmiş Müfredat-2010
Bölüm Künyesi
Fakülte | İletişim Fakültesi |
Bölüm | Gazetecilik |
Derece | Lisans– BA (Bachelor of Arts) |
Süre | 4 yıl |
Eğitim Dili | İngilizce |
Yüksek lisans olanakları | Master ve Ph.D. |
Tel | + 90 392 630 2006 |
Fax | + 90 392 365 0743 |
E – posta | jour@emu.edu.tr |
Web | http://fcms.emu.edu.tr |
Başvuru | TC vatandaşı öğrenciler ÖSYM tarafından yerleştirilmektedirler. |
Türkiye İrtibat, Tanıtım ve Kayıt Büroları Daha fazla bilgi ve kayıt işlemleriniz için Türkiye İrtibat, Tanıtım ve Kayıt Bürolarımıza başvurabilirsiniz. |
Soyadı alfabetiğine göre öğretim elemanı listesi
Dr. Bekir Azgın (Bölüm Başkanı)
Dr. Hanife Aliefendioğlu
Dr. Levent Kavas
Dr. Nurten Kara
http://fcms.emu.edu.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=57%3Ajournalism-ba&catid=40%3Ajournalism&Itemid=55&lang=tr