Kıbrıs Toplum Medya Merkezi Temsilcileri DAÜ İletişim’de
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi'nde düzenlenen panelde Kıbrıs Toplum Medya Merkezi'nin (CCMC) çalışmaları anlatıldı. Gazetecilik, Radyo-Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Yrd. Doç.Dr. Bekir Azgın'ın yönettiği panel Yeşil Salon'da gerçekleştirildi. Panelde ilk konuşmayı yapan CCMC temsilcisi Beran Djemal, 2009 yılında kurulan Medya Merkezi'nin vizyonu, gerçekleştirdiği projeler ve Merkez'in geleceği üzerinde durdu. CCMC proje koordinatörü Michalis Simopoulos da Kıbrıs'ta ortak medya çalışmalarının potansiyeli üzerinde durdu.
Beran Djemal konuşmasında, CCMC’nin daha etkin ve verimli bir medya ortamı oluşturulması için Aralık 2009’da kurulduğunu; alternatif bir haber ve yayıncılık anlayışını geliştirmek için çalıştığını; merkezin, sesini duyurmakta zorlanan sivil toplum örgütlerine yardımcı olmak amacıyla projeler geliştirdiğini belirtti. Merkez’in Ara Bölge’de yer alan ofisinin ortaklar ve üyeler başta olmak üzere herkese açık olduğunu ve stüdyolarının ve teknik olanaklarının ortak kullanım ve eğitim için hazır olduğunu aktardı. Toplam 25 sivil toplum örgütü ve 5 BM proje ortağı ile çalıştıklarını aktaran Djemal, temel insan haklarına saygılı ve ayrımcılığa karşı olan her kişi ve kuruluşla birlikte çalışmak gibi temel bir ilkelerinin olduğunu belirtti. Bugüne dek Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyinde çok çeşitli medya içerikleri ürettiklerini anlatan Djemal, videolar, kısa belgeseller, sosyal paylaşım ağlarıyla Kıbrıs’lılara ulaştıklarını dile getirdi. Merkezin yaptığı atölye ve eğitim çalışmalarından da söz eden Djemal, temel fotoğrafçılık, stratejik iletişim, medyada kriz yönetimi ve gerilla medya taktikleri gibi konulara yer verdiklerini aktardı.
Michalis Simopoulos ise “Medyada İşbirliği İnisiyatifi: Kıbrıs’ta Medya İşbirliği Potansiyeli” başlıklı konuşmasında medya ile Kıbrıs’ta yaşayan toplumlar arasında yeni bir ilişki kurmak istediklerini; şu ana dek 40 medya temsilcisi ile görüşerek işbirliği olanaklarını araştırdıklarını belirtti. Kıbrıs’ta medyada işbirliği açısından dilin önemli bir engel olduğunu söyleyen Simopoulos, daha önce benzer çalışmalar yürüten Cyprus Media Net, Cyprus Dialogue, Talk of the Island, Young Jounalists Programme, New Media Landscape gibi projelerin birikimlerinden yararlandıklarını dile getirdi.
Kıbrıslı Türk ve Rum medyaları arasında sadece dil farklılığı bulunmadığını, söylem ve terminoloji konusunda da farklılıklar olduğunu belirten konuşmacılar, medya içeriklerinin paylaşılabilmesi için yeni bir etik anlayışın benimsenmesinin gerekli olduğunu, yapılacak işbirliğinin toplumlar arasındaki güveni artıracağını belirttiler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder